Wat is een bordertafel of kweektafel precies?

Bij ons nog een beetje onbekend, maar in Duitsland al jaren zeer populair; de bordertafel of de kweektafel. Het wordt dan ook eens tijd om verder kennis te maken met deze moestuin op werkhoogte. Feitelijk is het dus een verhoogde moes- en/of groentetuin, al dan niet op poten. De werkhoogte is meestal tussen de 80 en 100 cm, maar er zijn ook hoogbeten van bijvoorbeeld 40 cm hoog voor de zittende tuinier. De beddiepte of -breedte overschrijdt eigenlijk nooit twee keer de armlengte van de gebruiker, omdat je anders niet overal bij kunt. Doordat het geheel heel praktisch op werkhoogte is, heb je dus geen pijn in de rug of in de knieën bij het wieden van onkruid! 

Een kweek- of bordertafel is in veel opzichten een aanwinst voor uw tuin. Het is super praktisch en een bordertafel op poten is bijvoorbeeld ook prima op een terras of groot balkon te plaatsen. En als hij ook nog eens vlak bij de keuken wordt geplaatst dan zijn er altijd heerlijke verse kruiden binnen handbereik.

Afwatering en de bodemlaag zijn uiteraard heel belangrijk in een bordertafel. Ook de keuze voor de planten is van belang. Wat zijn nu de criteria voor het selecteren van geschikte planten: De groeihoogte en benodigde ruimte; de voedingsbehoeften; compatibiliteit met andere planten; positief effect tegen plagen (kruiden) en taaiheid

Cortenstalen bordertafel of kweektafel | A+Concepts

Wat is de top 10 van planten die geschikt zijn voor een kweektafel of bordertafel?

Van groenten tot kruiden tot fruit: vanwege hun specifieke eigenschappen zijn deze 10 planten bijzonder geschikt om in een kweektafel te groeien. Natuurlijk, in welke combinatie planten het zinvol is, daar moet men zelf even naar kijken.

1. Sla
Of het nu gaat om sla, Radiccio, Lollo Rosso of ijsberg: het bladgroen is bijzonder geschikt voor de teelt in een kweektafel, omdat het snel groeit en snel leidt tot opbrengsten. Bovendien heeft salade geen te hoge voedingsbehoefte en een hoge compatibiliteit met de andere planten.
2. Tomaten
Zelfs tomaten kunnen plaats in een kweektafel hebben. Ze zijn met name geschikt voor de teelt in de eerste jaren na het vullen, omdat ze een hoge voedingsbehoefte hebben, die goed kan worden afgedekt na het gebruik van verse grond. Bij het selecteren van rassen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat tomaten met een vrij lage groei worden geselecteerd om de planten goed te kunnen verwerken en oogsten.
3. Courgette
Courgettes hebben een zeer uitgestrekte groei en hebben daarom veel ruimte in het bed nodig. Bij het planten in een kweektafel kunt u de courgetteplanten op de rand zetten zodat ze aan de zijkanten naar beneden hangen. De snelle opwarming van de grond in de verhoogde moestuin bevordert verder de groei van de warmteminnende courgette.
4. Hysop
Hysop is een mediterraan kruid met veel etherische oliën. Zo kunt u kruiden in de keuken brengen, maar ook onaangenaam ongedierte uit de moestuin houden. Bladluizen of slakken worden bijvoorbeeld verdreven door de intense geuren en zo kunt u de druk van bepaalde plagen in de bordertafel minimaliseren, zelfs zonder gebruik van insecticide.
5. Mediterrane kruiden
Over het algemeen kunnen mediterrane kruiden zoals rozemarijn, basilicum, tijm of lavendel worden geteeld in een kweektafel. In de zomer genieten ze van de extra warmte. Het overwinteren van koudegevoelige planten kan echter onder bepaalde omstandigheden wel moeilijk zijn.
6. Aardbeien
Ook aardbeien kunnen met succes worden geteeld in de bordertafel en dat gedurende meerdere jaren. Omdat ze ook ijverig lopers vormen, is het vrij gemakkelijk om zichzelf te reproduceren.
7. Uien
Het is meer dan gerechtvaardigd dat de ui ook een plaats krijgt. Relatief vroeg in het tuinjaar (maart) zitten ze al vast in de grond en worden pas in de herfst geoogst, wanneer het gebladerte droogt. Hoewel ze een lange tijd ruimte in de tafel innemen, is het een relatief zeker gewas succes.
8. Goudsbloem
Op het eerste gezicht biedt deze sierplant niet veel voordeel buiten de fel oranje of gele bloemen die de tuin sieren. Ze kunnen echter kleine rondwormen verminderen, zogenaamde nematoden, die verschillende planten infecteren en dus kunnen leiden tot mislukte gewassen en een lagere vitaliteit. Dus gebruik goudsbloemen in plaats van ongezonde bestrijdingsmiddelen.
9. Wortelen
Natuurlijk zijn wortelen ook geschikt om in de verhoogde moestuin te groeien. Ook in dit geval helpt de extra warmte in het verhoogde bed om de oogsttijd en voortijdige oogst te verkorten. Er moet echter voor worden gezorgd dat het verhoogde bed diep genoeg is en de wortels voldoende ruimte biedt.
10. Bloemen
Natuurlijk is het heel goed mogelijk om alleen maar bloemen in een bordertafel te planten. Zeker als het bijvoorbeeld een fraaie kant en klare bordertafel van cortenstaal is dan wordt het zo een zeer mooi object in de tuin of op het terras!

Wat zijn de voor- en nadelen van een kweektafel?

Voordelen:

• Kan op verschillende oppervlakken worden gebouwd of gezet
• Maakt rugvriendelijk tuinieren mogelijk
• Brengt tot drie keer hogere opbrengsten
• Minder onkruid
• Minder slakkenplaag
• Zeer ruimtebesparend

Nadelen:

• Een D.I.Y hoogbeet maken is tijdrovend
• In de zomer is vaker water geven nodig 

Tip! Neem eens een kijkje bij onze kant en klare cortenstalen bordertafels en/of kweektafels!