A + Concepts Corten plantenbak

Waarom tuinproducten van Cortenstaal kiezen?

Als eerste gaan we dieper in op het materiaal cortenstaal. Cortenstaal is een legering van gewoon staal met koper, silicium, nikkel, chroom en fosfor. Een product dat gemaakt is van cortenstaal, is zeker zo sterk als een product van andere staalsoorten. De naam Corten komt van een samenvoeging van twee Engelse woorden. ‘Cor’ komt van corrosion resistant wat roestvrij betekent. ‘Ten’ komt van het woord tensile strength wat treksterkte betekent. Cortenstaal kenmerkt zich door de roestbruine oranje kleur en de lange levensduur.

De voordelen van cortenstaal:

• het heeft een mooie uitstraling en krijgt een warme roestkleur
• het is zeer duurzaam (gaat ongeveer 8x langer mee dan gewoon staal)
• het is zeer sterk materiaal (vergelijkbaar met RVS staal)
• het hoeft niet behandeld te worden
• het is 100% recyclebaar, dus zeer duurzaam

De nadelen van cortenstaal:

• cortenstaal heeft afwisselend nat en droog weer nodig om een goed werkende en dus beschermende laag te vormen
• cortenstaal kan niet heel goed gebruikt worden in gebieden met zilte luchtomstandigheden, een hoge vochtigheid of in warme en vochtige klimaten
• de roest die vrij komt bij cortenstaal kan roestvlekken afgeven
• relatief duur materiaal

En waarom zou je juist voor tuinproducten van cortenstaal kiezen?

cortenstaal | A+Concepts Ovale plantenbak | A+Concepts Waarom tuinproducten van Cortenstaal kiezen? - cortenstalen producten

1. Onderhoudsvriendelijk

Een cortenstalen tuinproduct is onderhoudsvriendelijk. De eerste roestlaag zorgt ervoor dat verdere roestvorming wordt voorkomen en daardoor heeft het cortenstalen tuinproduct verder geen onderhoud nodig. Bij aanvang van het roestproces kan het cortenstaal wat roest afgeven op je terras. Wij raden dan ook aan om b.v. corten plantenbakken in de beginfase niet op een lichtgekleurde ondergrond te plaatsen. Als het oxidatieproces zich voltrokken heeft (maximaal 1,5 jaar) kun je het product overal plaatsen.

2. Natuurlijke sfeer

Cortenstaal geeft een warme en natuurlijke sfeer in je tuin. De bruinoranje kleur past perfect bij het groen van de planten, struiken en bomen en je kunt het goed combineren met diverse grassoorten. Verder past cortenstaal in zowel een landelijke als een een moderne, strakke tuin.

3. IJzersterk

Een cortenstalen tuinproduct heeft een langere levensduur dan andere stalen producten. De roestlaag zit alleen op de buitenste laag van het materiaal en heeft een beschermende werking en houdt verdere roestaantasting tegen. Hierdoor gaat cortenstaal tot maar liefst acht keer langer mee dan tuinproducten van ander staal.

4. Natte weersomstandigheden zijn positief

Wisselende weersomstandigheden hebben een positieve invloed op het effect van het staal. In eerste instantie ziet het cortenstalen tuinproduct er uit als gewoon staal. Maar vooral bij regen en vochtig weer zal de eerste corrosielaag al snel zichtbaar worden en kan in de loop der jaren verkleuren van oranje naar donkerbruin. Wel wordt aangeraden om een cortenstalen tuinproduct niet in een constant natte omgeving te plaatsen.