A + Concepts houtopslag als randafwerking

Hoe maak je optimaal gebruik van je houtopslag?

Het opslaan van haardhout moet met de nodige aandacht gedaan worden. Door haardhout op de juiste manier op te slaan, voorkom je schimmelvorming. Bovendien zorg je ervoor dat het hout langer van goede kwaliteit blijft en tijdens het branden nog steeds een hoog rendement oplevert. Maar wat is nu eigenlijk de beste manier om haardhout te bewaren? Hieronder geven we je 6 nuttige houtopslagtips.

1. Kies een redelijk vochtarme plek

Een belangrijke voorwaarde bij het opslaan van haardhout is dat je een plek kiest waar vocht niet makkelijk bij het materiaal kan komen. Een hoge vochtigheidsgraad geeft uiteraard meer kans op schimmelvorming. Daarnaast beïnvloedt het de brandbaarheid van het hout op een negatieve manier. De garage is bijvoorbeeld een optie om haardhout in op te slaan, omdat het hier droog en goed geïsoleerd staat. Maar nog beter is het om het hout te bewaren onder een [cortenstalen] overkapping in de tuin.

2. Buiten opslaan is altijd beter

Juist omdat haardhout droog moet blijven, denken veel mensen dat ze het binnen moeten opslaan. Toch is dit alleen zo als het gaat om echt droge houtsoorten met een natuurlijke vochtigheid van minder dan 20 procent. In de meeste gevallen is het dan ook beter om haardhout in de buitenlucht op te slaan. Hout droogt het beste als het in contact komt met de buitenlucht. Wind en zon zijn namelijk de beste droogmechanismen. Als hout gekapt wordt heeft het een vochtigheid (afhankelijk van de houtsoort) van rond de 50 procent. Deze vochtigheid komt door de sapstromen die door de boom lopen. Deze hebben tijd nodig om volledig af te sterven en te drogen (afhankelijk van de houtsoort 1 tot 2 jaar). Als vers hout in een geïsoleerde ruimte wordt opgeslagen, zal het vochtigheidsgehalte te snel stijgen en gaat het hout schimmelen.

Hoe maak je optimaal gebruik van je houtopslag?Hoe maak je optimaal gebruik van je houtopslag?A + Concepts houtopslag als randafwerkingHoe maak je optimaal gebruik van je houtopslag? - cortenstalen producten

3. Bescherm het hout tegen weersinvloeden

Harde regen, sneeuw en hagel zijn funest voor je haardhout. Draag er dus altijd zorg voor dat het haardhout goed beschermd is tegen deze weerselementen. Dat kan door je hout in een houtopslag op te bergen, zorg er ook voor dat bij grotere houtopslagen er ontluchtingsgaten in de bodem zitten. Let ook goed op de windrichting. De meeste regen valt doorgaans uit het (zuid)westen. Het is dus verstandig om een andere richting te kiezen als open kant van de houtopslag.

4. Zorg dat het haardhout de grond niet raakt

Verder is het belangrijk dat de houtopslag los van de grond ligt. Direct contact met de bodem leidt er namelijk toe dat vocht veel meer kans heeft om in het haardhout te trekken. Zorg er voor dat je houtopslag een bodem heeft. Gebruik geen steen of zand als ondergrond.

5. Stapel in de breedte niet in de diepte

Het is ook aan te bevelen om het haardhout bij de opslag niet te diep te stapelen. Leg maximaal twee blokken in de diepte en de rest in de breedte. Door in de breedte te stapelen kan de wind gemakkelijker door de houtstapel heenblazen en blijft het hout droog, langer houdbaar en beter brandbaar.

6. Maak het functioneel!

Verder kun je i.p.v. een staande houtopslag ook voor een liggende houtopslag kiezen, op deze manier kun je de houtopslag multifunctioneel maken door het ook als bank te gebruiken of bijvoorbeeld als randafwerking van je zitkuil. Veel van onze loungetafels of tuinhaarden hebben ook geïntegreerde opslagen voor hout, zo ben je in één keer klaar en hoef je geen aparte producten te kopen en in je tuin te plaatsen. Bij de grotere opslagen zou je ook voor een vakverdeling kunnen kiezen. Zo kun je er hout uit pakken en toch een redelijk gevulde aanblik houden. Ook kun je zo redelijk vochtig hout scheiden van het droge hout.