De meest gestelde vragen over Cortenstaal

Wat is Cortenstaal?

A: Cortenstaal is een metaalsoort die een dun laagje roest ontwikkeld onder de invloed van het weer. De roestlaag geeft het product een mooie roestbruine kleur en beschermt ook tegen verder doorroesten. Aanvankelijk roest het materiaal op dezelfde manier als gewoon staal, maar na enkele maanden kristalliseert het roest en hecht het zich als een beschermende laag op het staal vast. De gevormde patinalaag zorgt ervoor dat de oxidatie stopt.

Is het normaal dat het product roest?

A: Ja dat is normaal. Onze producten zijn gemaakt van cortenstaal, een kwalitatief hoogwaardige metaalsoort die een dun roestlaagje vormt onder invloed van het weer. Dit laagje geeft het product een mooie roestbruine kleur. Dit is de bedoeling. Het laagje beschermd ook tegen verder doorroesten, dus het product blijft levenslang mooi door de roestlaag.

Roestvlekken op het terras?

A: Bij aanvang van het roestproces kan het cortenstaal roest afgeven op je terras. Wij raden dan ook aan de producten in de beginfase niet op een lichtgekleurde ondergrond te plaatsen. Als het oxidatieproces zich voltrokken heeft (maximaal 1,5 jaar) kun je het product overal plaatsen. Is er toch roestafzetting dan kan dit eventueel verwijderd worden d.m.v. een geschikte roestoplosser. Het succes hangt vooral af van het gebruikte middel en de frequentie en kwaliteit van het schoonmaken.

De meest gestelde vragen over Cortenstaal  De meest gestelde vragen over Cortenstaal  De meest gestelde vragen over Cortenstaal  De meest gestelde vragen over Cortenstaal

Hoe lang duurt het roestproces?

A: Bij levering hebben onze producten niet meteen de typische oranje-bruine kleur, maar een gewone staalkleur. De vorming van de roestlaag begint na 2 tot 3 weken en wordt pas na ca. 1,5 jaar voltooid. De verandering tussen nat en droog weer is belangrijk bij de vorming van de beschermlaag. De precieze duur is dus afhankelijk van het weer en de plaats waar het product staat.

Heb ik onderhoud aan de producten van Cortenstaal?

A: Cortenstaal is heel duurzaam. Het roestproces zorgt ervoor dat er een beschermlaag komt op het cortenstaal. Het product behoeft dus verder geen onderhoud. Oliën of verven is niet nodig.

Kan ik het roestproces versnellen?

A: Als je niet wilt wachten tot het product zijn roestkleur heeft? Dan zijn er manieren om het proces te versnellen! Meng wat zout met water en bespuit het met een plantenspuit. Ook natuurazijn met water mengen helpt het roestproces te versnellen.

Kan het product doorroesten?

A: Onze producten zijn gemaakt van cortenstaal, een materiaal dat een beschermend roestlaagje krijgt door de buitenlucht. Het krijgt daardoor een mooie roestbruine kleur. Het laagje beschermd ook tegen verder doorroesten, mits het product niet continu in of onder water staat.

Kan ik de roestkleur coaten?

A: Tijdens het roestproces verandert de oranje-bruine kleur van het roestproces. Bij aanvang is de kleur eerder licht en deze verdonkert na verloop van tijd. Het is echter mogelijk om cortenstaal te coaten om zo de kleur behouden blijft. Hiervoor zijn producten op internet te vinden.

Is Cortenstaal een duurzaam product?

A: Cortenstaal wordt als materiaal ook gebruikt in de bruggenbouw of scheepsbouw en heeft een zéér lange levensduur. Bovendien is cortenstaal is een zuivere staalsoort zonder extra [chemische] beschermingslagen. Dit maakt dat het opnieuw kan worden omgesmolten en dus hergebruikt kan worden.