Beplantingstips kruidenspiraal

Een kruidenspiraal bevat door de vorm, ruimte voor kruiden die veel zon en warmte nodig hebben maar ook kruiden die wat meer van de schaduw en vocht houden. Het is ideaal om een kruidenspiraal vlak bij de keuken te plaatsen zodat je makkelijk over verse kruiden voor bij het koken kunt beschikken.

Je kunt afhankelijk van hoe groot de kruidenspiraal is, verschillende veelgebruikte kruiden erin planten zoals bieslook, peterselie en b.v. rozemarijn. Ook kun je er planten in zetten die zeer geschikt zijn om thee van te zetten zoals munt, citroenmelisse, salie, etc.


Om een kruidenspiraal goed te kunnen beplanten, moet je weten dat er 4 biotopen tegelijkertijd voorkomen in een kruidenspiraal:

• Droog en zonnig: bovenop de kruidenspiraal in 4e en 3e laag.
• Droog en (half)schaduw: aan de zijkanten en achterkant van 2e en 3e laag.
• Vochtig en zonnig: aan de zonzijde in het onderste bed.
• Vochtig en (half)schaduw: aan de zijkanten en achterkant in het onderste bed.Beplantingstips kruidenspiraal - cortenstalen productenCortenstaal Kruidenspiraal

1. Droog en zonnig
Bovenop in de hoogste 2 bedden, laag 3 en 4: Rozemarijn, Tijm, Lavendel, Oregano, Salie, Dragon.

2. Matig vochtig en zonnig
Aan de zonzijde van de 2e en 3e laag: Koriander, Knoflook, Peterselie.

3. Matig vocht en halfschaduw
Aan de zijkanten van de 2e laag: Bieslook, Viooltjes.

4. Matig vochtig en schaduw
Aan de achterzijde van de 2e laag: Kamille, Basilicum

5. Vochtig en halfschaduw
Aan de zijkanten in het onderste bed: Citroenmelisse, Lavas

6. Vochtig en zonnig
Aan de zonzijde in het onderste bed: Groene munt

Do’s en Don’ts

Woekeren
B.v. Citroenmelisse kan woekeren, maar kan toch in een kruidenspiraal staan. De jonge plantjes zijn makkelijk te verwijderen en eventueel te herplanten.

Gebruik vaste planten
Gebruik vaste planten in een kruidenspiraal en geen éénjarigen. Vaste planten zorgen er voor dat de bodem van de kruidenspiraal bedekt blijft. ‘Onkruid’ heeft dan minder kans.

Geen kruipende wortelstokken
Zet bij voorkeur geen planten in de spiraal die een kruipende wortelstok hebben. Ze kunnen via hun ondergrondse uitlopers de hele kruidenspiraal overnemen. Denk hierbij aan Grote Brandnetel en Zeepkruid.

Hoogte
Let tijdens de beplanting op de volwassen hoogte van de plant. De hoogste planten zet je achter de lagere planten. De kleinste planten staan voorin.

Invasief
Zet geen invasieve planten in de kruidenspiraal, zoals Pepermunt, Grote Brandnetel en Heermoes. Deze zullen zich overal in de kruidenspiraal gaan verspreiden. De diversiteit gaat daarmee verloren.

Snoeien
De planten in een kruidenspiraal moet je af en toe snoeien anders worden ze te groot.

Bodem
Wanneer je weet dat kruiden een maximum aan aroma en kwaliteit bereiken in arme grond en het liefst droog staan – de meeste i.i.g. – dan begrijp je dat compost niet de ideale grond is voor kruiden. Kruiden groeien het beste op een mengeling van steenslag en zand. De kruiden blijven compacter, maar geuren veel sterker en zijn veel rijker aan mineralen.